“Het maakt mijn leven rijker”

Ik leer ervan en het maakt mijn leven rijker, zegt Renée Corstanje over vrijwilligerswerk in het Familiehuis. De studente was nog maar 22 toen ze bewust op zoek ging naar zinvol vrijwilligerswerk naast haar studentenleven. “Ik was bezig met mijn scriptie en daardoor vooral heel erg met mijzelf en mijn studie bezig. Zo voelde het althans. Bewust ging ik op zoek naar iets dat buiten mijn dagelijkse aandacht sfeer lag, op zoek naar vrijwilligerswerk waarmee ik echt iets voor anderen kon betekenen. Ik had nog nooit van het Familiehuis gehoord en had zelf geen enkele ervaring met kankerpatiënten.” Dat laatste is ook geen “must” om vrijwilliger te worden, vindt ze. “De gasten hier verwachten echt geen professionele hulpverlening. Gewoon in gesprek gaan met iemand, het aanhoren van de verhalen van mensen die zorgen hebben om iemand die ziek is, is al voldoende.”

Vind je het niet zwaar om met verhalen over ziekte geconfronteerd te worden?

“Eigenlijk niet. Soms komt een verhaal wel extra hard binnen en dan denk ik daar op de fiets naar huis nog over na. Het maakt me juist extra dankbaar hoe bevoorrecht ik ben dat ik dat zelf nooit heb meegemaakt. Laatst sprak ik met twee zusjes, leeftijdsgenoten van mij, die in het Familiehuis logeren en die erg betrokken zijn bij hun zieke vader. Ik zag hoe uitgeput ze uit het ziekenhuis kwamen en merkte hoe fijn ze het vonden om even hun verhaal kwijt te kunnen. Dat stemt me dankbaar.”

Waarom is vrijwilligerswerk zo belangrijk voor je?

“Leren is voor mij belangrijk en hier leer ik veel van. Niet alleen uit de gesprekken met gasten maar ook door contacten met de andere vrijwilligers.

Hoe is het om als “jonkie” tussen veelal oudere vrijwilligers te werken?

“Heel bijzonder. Ik vind het een verrijking om te horen wat andere vrijwilligers allemaal hebben meegemaakt in hun leven. Mooie verhalen, zoals vanochtend een dame die vertelde over het werk wat ze in de jaren negentig deed voor aidspatiënten toen daar nog een groot taboe op rustte. Dat is een wereld die ik niet ken en waar ik alleen maar met bewondering naar kan luisteren.”

Ook interesse in vrijwilligerswerk? Vul het formulier in en kom langs voor een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Je bent van harte welkom om onze vrijwilligerspool te komen versterken!